Ne nuk mendojmë shumë për thonjtë tanë, por kjo pjesë e vogël e trupit tonë në të vërtetë është mjaft interesante. Kushtimi i vëmendjes ndaj ndryshimeve ose anomalive në thonjtë tuaj mund t’ju paralajmërojë për një numër problemesh shëndetësore. Këtu janë 11 mesazhe që thonjtë tuaj po përpiqen t’ju tregojnë për shëndetin:

 1. Thonjtë e bardhë
  Thonjte natyrisht kanë të bardhë në maje , por nëse i gjithë thoi përveç një brezi të ngushtë në krye është i bardhë, mund të jetë një shenjë e sëmundjes së mëlçisë, dështimit të veshkave, diabetit ose dështimit të zemrës congestive, sipas Mayo Clinic.

 2. Thonjtë e verdhë
  Sindroma e thonjve te verdhë ndodh kur thonjtë hollohen dhe bëhen të cngjyruar . Kjo mund të jetë një shenjë e bronkitit kronik, por kjo eshte gjithashtu e lidhur me ënjtjen e dorës, sipas Mayo Clinic.

 3. Thonjtë e lëkurës
  Nuk duhet te shqetesoheni shume per kete. Nëse thonjtë tuaj janë të thyeshem, ka të ngjarë që ata ose kanë pasur shumë ekspozim ndaj lagështisë ose janë mbuluar me manikyr per shume shumë të gjatë, sipas Universitetit të Maryland Medical Center.

 4. Vija te kuqe ne thonj
  Infeksionet në valvulën e zemrës mund të shkaktojnë shfaqjen e vijave të kuqe në shtratin e thonjve tuaj , sipas Qendrës Mjekësore të Universitetit të Maryland.

 5. Ndarje ose plasaritje
  Nëse thonjtë tuaj janë tepër të brishtë ose vazhdojnë të cahen, kjo mund të jetë një shenjë e sëmundjes tiroide ose semundje lidhje me lekuren ne trupin tuaj, sipas Qendrës Mjekësore të Universitetit të Maryland.

 6. Thonjtë me klube
  Problemet e mushkërive, kanceri, infeksionet ose sëmundjet që ndikojnë sa oksigjen ju merrni në zemrën tuaj mund të krijojnë ndarje te thonjve

 1. Thonjtë blu
  Nëse vetë thonjte tuaj jane blu (jo dora juaj krejtësisht), trupi juaj mund të jetë duke u përpjekur të ju tregojë se nuk jeni duke marrë oksigjen të mjaftueshëm. Ajo gjithashtu mund të jetë një shenjë e pranise se helmeve në trupin tuaj.

 2. Ngritjet në thonjtë tuaj
  E gjitha varet nga drejtimi i kreshtës. Shumë njerëz kanë kreshta vertikale që bëhen më të theksuara teksa plaken. Dr. Phoebe Rich, M.D., FAAD, profesor klinik i dermatologjisë në Universitetin Shëndetësor në Oregon, thotë ti konsideroni këto si rrudha në thonjtë tuaj. Herë pas here, kreshtat vertikalë tregojnë mungesën e vitaminave apo të ushqyerit, por ne shumicen e rasteve ato nuk jane shenja per tu shqetësuar .

 3. Kreshtat horizontale
  Vijat horizontale janë shkaktuar nga rritja e ndërprerë që mund të ndodhë për disa arsye. Sëmundjet si diabeti ose sëmundjet e etheve të larta mund të krijojnë këto indentacione, si dhe dëmtime të rënda ose mangësi të zinkut, sipas Mayo Clinic.

 4. Linjat e errëta nën thonj
  Linjat e errëta që shfaqen nën thonj nuk janë një shenjë e mirë. Nëse rregullisht i keni këto, vizitoni një mjek sepse mund të jetë një shenjë e melanoma(lloj kanceri ne lekure ) agresive, sipas Qendrës Mjekësore të Universitetit të Maryland.

 5. Pika të bardha në thonjtë tuaj
  Mos u shqetësoni për këto, tha dermatolog Jessica Krant për Huffington Post. “Ka shumë të ngjarë që ato të jenë shenja të traumave të mëparshme në pllakën e thonjve (pjesa me e forte e thonjve ) ose matricës (burimi i pllakës së thonjve, e cila ndodhet nën kutikun nën lëkurë)”, tha Krant.