Festimet më të mëdha të shqiptarëve në Britani janë organizuar në Londër, ku edhe jeton pjesa dërrmuese e shqiptarëve, ndërkohë që rritet nga viti në vit numri i bashkive të kryeqytetit që ngrenë flamurin kombëtar me rastin e festave.

Por, ndryshe nga vitet e tjera, këtë vit Ambasada e Shqipërisë në Londër ka menduar si gjetje të re mosorganizimin e pritjes tradicionale për trupin diplomatik dhe komunitetin shqiptar, por pjesëmarrjen në “Javën Shqiptare në Britani”.

E veçanta e festimeve të sivjetshme me rastin e festave kombëtare në Londër ka qenë shtimi i bashkive ku është ngritur flamuri shqiptar me rastin e Ditës së Pavarësisë, siç ndodhi në Barking, ku jeton një pjesë mjaft e madhe e komunitetit shqiptar, në Walthamstoë dhe së fundmi në Brent, në veri të kryeqytetit, raporton “TCH”.

Një nga shoqatat më të mëdha të komunitetit “Shpresa Programme” dhe gazeta “The Albanian” e Londrës, në Bashkinë e Barking, ngritën flamurin kombëtar dhe promovuan vlerat më të mira të komunitetit shqiptar dhe biznesmenëve shqiptarë në Britani.

Përmes një auditoriumi, të pranishmit dëgjuan historinë e suksesit të dy motrave binjake Zalli, nga Patosi i Shqipërisë, me arritje të spikatura akademike, ku njëra është pedagoge në Universitetin e Harvardit.

Më herët, shoqatat kryesore të komunitetit në bashkëpunim me Ambasadën e Shqipërisë dhe të Kosovës, organizuan “Javën Shqiptare në Britani”, ku u hap një ekspozitë dhe pati një koncert festiv.

Koreografi i mirënjohur Tomor Kokona, i cili ishte koordinatori artistik i eventit tha për Top Channel se “ishte një event unik për faktin se për herë të parë u mblodhën gjithë organizatat e diasporës për të festuar së bashku, ku 100 artistë sollën një mozaik muzikor dhe vallesh për mbi 800 të pranishëm”.