Gratë që pijnë çaj ose kafe gjatë shtatzënisë kanë më shumë gjasa të kenë bebe të vogla, sugjeron një hulumtim i ri.
Përse gratë shtatzëna asnjëherë nuk duhet të pijnë çaj ose kafe, ja çfarë i bëjnë bebes

Femrat që konsumojnë më pak se sasia e lejuar 200mg kafeinë, që përkon me dy filxhana kafe ose tri gota çaj, janë më të rrezikuara të kenë peshë të ulët të lindjes ose të porsalindurve të parakohshëm, transmeton lajmi.net.

Studiuesit, nga Kolegji i Universitetit të Berlinit, besojnë se kafeina kufizon rrjedhjen e gjakut në placentë, duke ndikuar drejtpërdrejtë në rritjen e foshnjave.

Studimi, i udhëhequr nga Dr. Ling-Wei Chen, vështroi 941 fëmijë-nëna në Irlandë. Çaj ishte burimi kryesor i kafeinës (48 përqind), e ndjekur nga kafeja (38 përqind).

Rezultatet sugjeruan se për çdo 100mg shtesë të kafeinës – rreth gjysma e një filxhani kafeje – të konsumuara çdo ditë gjatë tremujorit të parë, pesha e lindjes u zvogëlua me (72g).

Kjo sasi e kafeinës gjithashtu ka zvogëluar gjatësinë dhe perimetrin e foshnjës, si dhe moshën e tyre të gestacionit, e cila mat gjatësinë e shtatzënisë. /Lajmi.net