5 dëmtimet që ju shkakton myku ndoshta pa kuptuar

Myku shfaq simptoma alergjie

“Copëzat e mykut janë aq të vogla saqë mund t’i thithni thellë në mushkëri”, thotë Dr. Rizzo. Megjithëse jo të gjithë reagojnë ndaj pranisë së mykut në rrugët e frymëmarrjes, nëse jeni të ndjeshëm ndaj tij, sistemi imunitar mund të shfaqë simptoma të ngjashme me ethet e tilla si rrufë, sy të kuq që ju kruhen, ose kruarje në lëkurë.

Myku shkakton kollë

Edhe nëse nuk keni alergji ose ndonjë problem tjetër të frymëmarrjes, myku mund të irritojë mushkëritë dhe të shkaktojë kollë, thotë Dr. Rizzo. “Vuajtja dhe kollitja mund të jenë shenja e parë e një alergjie ose që ju keni qenë të ekspozuar ndaj një sasie të mjaftueshme të mykut që po kompromenton rrugët e frymëmarrjes tuaj”, thotë ai.

Myku  mund të çojë në sëmundje të frymëmarrjes

Njerëzit me një sistem imunitar të dobësuar janë veçanërisht të ndjeshëm ndaj efekteve të këqija të ekspozimit të mykut. Një person rrugët e frymëmarrjes së të cilit janë prekur nga problemet e mykut, bëhet më i ndjeshëm ndaj infeksioneve të tjera.

Myku mund të shkaktojë infeksion të mushkërive

Një infeksion i tillë i shkaktuar nga myku është aspergilloza. Rastet e lehta shkaktojnë simptoma alergjike; megjithatë, një formë invazive mund të përhapet në pjesë të tjera të trupit, si truri, zemra dhe veshkat dhe mund të jetë fatale.

Myku mund të çojë në astmë

Edhe nëse jeni i shëndetshëm, ekspozimi ndaj mykut mund të kontribuojë në zhvillimin e astmës, një gjendje kronike që ndikon në frymëmarrje; sulmet e astmës mund të jenë dhe kërcënuese për jetën.

Si të mbroheni nga myku

Mbani nivelet e lagështisë në shtëpinë tuaj nën 50%. Nëse përjetoni ndonjë nga simptomat e mësipërme, kontrolloni mirë ambientet ku qëndroni për lagështi.