Kanceri i zorrës së trashë është një sëmundje që lidhet me mënyrën e jetës në vendet e industrializuara.

Megjithatë, është e mundur për të parandaluar fillimin e kësaj sëmundje duke modifikuar mënyrën e jetesës.

Një numër i madh i studimeve klinike kanë treguar se kanceri i zorrës së trashë është i lidhur me mënyrën e jetesës  në vendet e industrializuara. Kjo konfirmohet nga numri i madh i njerëzve në Amerikën e Veriut, Evropë dhe Australi, ku sëmundja është 25 herë më e zakonshme se, për shembull, në Afrikë.

Gjatë 20 viteve, kanceri i zorrës së trashë është rritur ndjeshëm në vendet në zhvillim, falë pranimit të mënyrës së jetës që praktikohet në vendet e industrializuara.

Për një numër të madh të pacientëve karakteristikë është dieta e dobët, yndyra e plotë e ngopur, mbipesha, obeziteti dhe aktiviteti fizik i dobët. Duke modifikuar këto tre parametra, zhvillimi i kancerit të zorrës së trashë mund të reduktohet me 70%.

  1. Ushqimi duhet të bazohet në sasi më të mëdha të frutave dhe perimeve, të cilat përmbajnë sasi të mëdha të vitaminave dhe përbërësve që veprojnë negativisht ose ngadalësojnë zhvillimin e kancerit të zorrës së trashë.

Konsumi i mishit të kuq duhet të zvogëlohet në mënyrë drastike, pasi nxit zhvillimin e kësaj sëmundjeje. Një studim klinik prej 500,000 evropianësh ka treguar se njerëzit që hanë shumë fruta dhe perime pakësojnë rrezikun e kancerit kolorektal prej 40%.

  1. Ruajtja e peshës normale të trupit është jashtëzakonisht e rëndësishme. Njerëzit që kanë një peshë të rritur në trup ose janë të trashë, kanë një shans 50% më të lartë për të kontraktuar këtë sëmundje. Shkaku i niveleve të larta të insulinës në gjak dhe shfaqja e inflamacionit kronik mendohet të jetë i favorshëm për zhvillimin e kancerit.
  2. Aktiviteti fizik i rregullt është me rëndësi të madhe në parandalimin e kësaj sëmundjeje. Stili i jetesës aktuale është një faktor rreziku për shfaqjen e disa sëmundjeve, duke përfshirë edhe kancerin e zorrës së trashë.

Një numër i madh studimesh kanë treguar se aktiviteti fizik i rregullt zvogëlon rrezikun e zhvillimit të kësaj forme të kancerit me 50%. Kjo shpjegohet me faktin se aktiviteti fizik zvogëlon nivelin e insulinës në gjak dhe nxit rrjedhjen më të mirë të gjakut të indeve dhe organeve dhe kështu redukton incidencën e proceseve inflamatore.